• Marinaweg 12, 1361 AC, Almere, Netherlands
  • +31 (0)36 5369459
SOLO? DE WERELD ROND?
WAARMEE ZEILT DIDAC COSTA?

EEN BLIK OP DE VENDÉE GLOBE ZEILEN VAN DIDAC COSTA

Vertrouwen in je zeilen is van het grootste belang wanneer je aan een solo-race rond de wereld wilt deelnemen. Niet alleen het vertrouwen dat ze het volhouden en presteren in de meest veeleisende omstandigheden die je je kunt voorstellen. Maar ook het vertrouwen dat je het juiste zeil hebt om iedere windkracht en richting aan te kunnen.

fusion M Imoca Quantum sails

De Vendee Globe is net van start en wij volgen specifiek Didac Costa. Deze sympathieke Catalaan vaart met een van de oudste boten van het veld. De IMOCA One Planet One Ocean; voorheen Kingfisher. Die ken je misschien nog van de historische Vendée Globe race in 2000 van Ellen MacArthur. Om Didac te helpen bij zijn challenge, hebben Quantum offshore-expert Antoine Thuillier en zeilontwerper Gildas Dubois een moderne zeilset ontwikkeld voor deze non-foiling boot. Didac’s zeilinventaris moest én veelzijdig én duurzaam én snel én hanteerbaar zijn voor een solozeiler. Bovendien was er een beperkt budget. Met behulp van Quantum’s iQ-technologie werd een aangepaste zesdelige zeilinventaris ontworpen en geproduceerd om Didac gedurende de hele race van voldoende power te voorzien.

Didac’s aangepaste Quantum-zeilinventaris voor de Vendée Globe 2020 omvat een grootzeil, drie voorzeilen en code zero en een gennaker.

DE ZEILINVENTARIS OPBOUWEN

De regels van de Vendée Globe-race laten veel ruimte voor creativiteit en maatwerk als het gaat om zeilinventaris. Zeilers moeten verplicht een grootzeil en een J2 aan boord bij zich hebben. Verder kunnen ze zes tot maximaal acht extra zeilen hebben.
Didac Costa vertrok met slechts zes zeilen. Het ontwerpteam gebruikte Quantum’s iQ-technologie om simulaties uit te voeren en de zeilvorm in te stellen. Zo kon het windbereik en de windhoek worden geoptimaliseerd voor een ​​groot scala aan omstandigheden. Uit deze berekeningen bleek dat er minder zeilen nodig zijn. De veelzijdigheid van de zeilen in de inventaris is vooral belangrijk omdat het helpt om het aantal voorzeilwisselingen te verminderen. Deze zeilen zijn niet alleen enorm groot. Het gewicht van de voorzeilen loopt van 45kg op tot meer dan 100kg, wat betekent dat elke zeilwisseling ongelooflijk veeleisend is. Ga er maar aan staan midden in de nacht op de Stille Oceaan. Minder zeilwisselingen betekend ook minder tijd op een potentieel gevaarlijke boeg en minder snelheidsonderbrekingen.
Alle zeilen van Didac, met uitzondering van de spinnaker, zijn Grand Prix Fusion M-membraanzeilen die zijn gemaakt met een mix van aramidevezels en -garens. Deze zijn gekozen vanwege hun sterkte, vormbehoud en extreme duurzaamheid. De vezels worden vervolgens beschermd met Quantum’s ultralichte VX offshore skins die zorgen voor extra duurzaamheid, vormbehoud en UV-bescherming. Dit maakt allemaal deel uit van onze productlijn, beschikbaar en aan te passen voor elke zeiler, niet alleen voor Grand Prix-programma’s.

Het Fusion M-constructieproces is ongelooflijk nauwkeurig en gebaseerd op toleranties gemeten in fracties van millimeters, wat betekent dat de iQ Technology-simulaties gerealiseerd wordt. De zeilen worden met de hand afgewerkt met veel aandacht voor detail. Het resultaat is een superieur membraanzeil met een lange levensduur, zonder in te boeten aan gebruiksgemak en vormbehoud. Simpel gezegd: epische zeilen gaan de uitdaging aan van een Vendée Globe-campagne en welke zeilavonturen je ook tegenkomt.

Grootzeil

Dit grootzeil is ontworpen en gebouwd voor serieuze prestaties op lange afstanden. Dat betekent dat het zeil voldoet aan de strenge eisen van een race rond de wereld én voorziet in waanzinnige snelheid en prestaties. De experts van Quantum en het iQ Technology-ontwerpproces produceren zeilvormen die zowel snel als uitzonderlijk eenvoudig te trimmen zijn, wat een enorm voordeel is. Dit zeil is geen uitzondering. Er zijn drie reven aangebracht om het zeil veelzijdiger te maken en Didac ook controle over de boot te geven in extreme omstandigheden. De volledig doorgelatte zeillatten helpen bij het creëren van een stijvere zeilvorm en geven de nodige ondersteuning aan het grote zeiloppervlak.

Constructie: Square-top Fusion M 7

Aramide vezel

Skins: VX Offshore – Zwart

Oppervlak : 152 m2

Details: Grand Prix afwerking

Drie reven, 5 doorgelatte zeillatten 

1 korte lat

M_7_J3 zwaarweer werkfok Quantum sails

J2 ALLROUND ROLVOORZEIL

De J2 is een van de twee verplichte zeilen en wordt historisch gezien het meest gebruikt door de zeilers. Als het go-to voorzeil is Didac’s J2 een krachtpatser met een zeer breed windbereik en extreme duurzaamheid. Om te helpen bij het gemak en de frequentie van gebruik wordt het zeil van een furler op de voorstag gevaren. De J2 zal vooral belangrijk zijn tijdens de Atlantische rakken aan het begin en einde van de race.

Constructie: Square-top Fusion M 7 

Aramide-vezel

vezelSkins: VX Offshore – Zwart

Oppervlak:  60 m2

Windhoek 40-95° TWA

Windbereik: 10-25 kts

Staat op een roller op de voorstag

M_7_J3 zwaarweer werkfok Quantum sails

J3 ZWAARWEER FOK

De zwaarweer fok is  ongeveer half zo groot als de J2 en laat zijn krachten zien als het echt begint door te waaien. Dit voorzeil wordt op het dek bewaard in een op maat gemaakte zak, zodat het in zware omstandigheden relatief eenvoudig is in te zetten. Het zeil is met soft hanks aangeslagen aan de babystag. De grootte en het ontwerp maken het tot een van de meest veelzijdige zeilen zonder in te boeten aan prestaties.

Constructie: Square-top Fusion M 7 

Aramide vezel (zonder carbon)

Skins: VX Offshore – Zwart

Oppervlak: 30 m2

Windhoek: 40-145° TWA

Windbereik: 22-45+ kts

 Op de babystag met soft hanks

J1.5 MDTK FURLING REACHER quantum sails

1.5 MDTK FURLING REACHER

Dit zeil heeft als bijnaam “Michel Desjoyeaux Trinquette (MDTK)” naar de beroemde zeiler die als een van de eersten dit soort reacher in zijn inventaris opnam. Het team heeft deze J1.5 speciaal ontworpen voor de beproevingen en algemene omstandigheden van de Zuidelijke Oceaan. Behalve dat het de perfecte reacher is, helpt het ook om slijtage van de J2 bij zware wind te voorkomen. Het zeil wordt met een furler vliegend gevaren en niet vanaf een vaste stag, dit om het gemakkelijker te kunnen inzetten.

Constructie: Square-top Fusion M 7 

Aramide vezel

Skins: VX Offshore – Zwart

Oppervlak: 100 m2

Windhoek: 90-150° TWA

Windbereik: 15-40 kts

M7_code_zero_xc

FRACTIONAL CODE ZERO XC (FR0)

Quantum’s Code Zero XC is zonder twijfel het meest veelzijdige zeil uit de inventaris. In de kabelloze XC-lijn van Quantum hebben ontwerpers de torsiekabel uit het voorlijk verwijderd en iQ Technology® gebruikt om ongekende zeilvorm en profiel te bereiken. De Code Zero XC creëert meer voorlijk projectie en minder doorhang dan de traditionele Code Zero met kabel. Het belangrijkste is dat je zonder de kabel minder spanning op het voorlijk hebt, wat minder spanning op de val betekent en uiteindelijk minder compressie op de mast.

Constructie: Fusion M 7 – Cable-less XC design

Carbon en aramide vezel

Skins: VX Offshore – Zwart

Oppervlak: 161 m2

Windhoek: 40-130° TWA

Windbereik: 0-20 kts

A5 gennaker

A5 ASYMMETRICAL XC

De A5 is een zeer veelzijdige gennaker voor ruime windse koersen. Het zeil wordt ingezet bij de meer extreme voordewindse hoeken en vult de FR0 perfect aan. Quantum’s ontwerpers hebben Dimension Polyants Carbon Sport en CZ Grand Prix laminaatdoek toegepast voor extreme duurzaamheid.

Constructie: Tri-Radial – Cable-less

Windhoek 120-160° TWA

Windbereik: 15 kt-35 kts

Bent u ook een solozeiler? En wilt u zeilen op maat die duurzaam en snel zijn? Op basis van onze ervaring adviseren wij graag

laminaat zeil hoge druk productie
zeilvorm iq technology quantum sails

Lees meer over het geavanceerde iQ technology, ons gepatenteerde ontwerp- en productieproces.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Top