by admin admin

Het eind van het seizoen is het moment voor een zeilcheck. Dat betekent dat de voorbereiding op het volgende seizoen nu al begint! Hierbij onze tips om ervoor te zorgen dat uw zeilen er helemaal klaar voor zijn. Met wat extra aandacht beleeft u meer plezier van uw zeilen.

1) Een jaarlijkse inspectie

Door ten minste jaarlijks uw zeilen te inspecteren kunt u de levensduur van uw zeilen verlengen en mogelijk grotere reparaties voorkomen. Een jaarlijkse zeilcheck is de beste preventie.

Onze zeilmakers zijn getraind in het nauwgezet inspecteren van een zeil, maar verzamelen ook aanvullende informatie om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Het repareren van de schade is een goed begin; u helpen bij het aanpakken van de oorzaak is nog beter.

Uiteraard kunt u ook zelf uw zeilen controleren.

jaarlijkse inspectie zeil Quantumsailsnederland

 

2) Maak foto’s van uw zeilen

Maak tijdens uw laatste tocht of wedstrijd foto’s van elk zeil. Zorg ervoor dat het zeil goed getrimd op een aandewindse koers staat. Fotografeer het zeil vanaf het midden van het onderlijk, met de lens gericht op de top van het zeil. Let op de omstandigheden waarin de foto’s zijn gemaakt – hoe meer informatie over bijvoorbeeld windsterkte, hoe beter. Uw zeilmaker kan de foto’s  gebruiken om te zien welke wijzigingen kunnen worden aangebracht om prestaties te verbeteren. We raden aan om een ​​digitale fotobibliotheek van uw zeilen te bewaren gedurende hun levensduur.

fotografeer grootzeil Quantumsailsnederland

3 ) Meet uw zeilen op

Het meten van je zeilen aan het begin en einde van elk seizoen zou een gangbare praktijk moeten worden. Maak er een gewoonte van. Regelmatige metingen, laten zien hoeveel de vorm gedurende het seizoen is veranderd. Wedstrijdzeilers in de ORC klasse kunnen in de winter gratis mutaties doorgeven voor hun meetbrief.

4) Controleer de hoeken van ieder zeil

Inspecteer alle bevestigingspunten van het zeil. Bekijk de hoekbevestigingspunten en reefpunten van dichtbij. Onderzoek eventuele schavielplekken of schade op deze punten en evalueer of deze bevestigingspunten nog mee kunnen.

 

check voorzeil genua fok Quantumsailsnederland

5) Beoordeel de lijken

Kijk langs alle randen van het zeil. Er is veel te winnen door de lijken te onderzoeken. U krijgt inzicht in eventuele rek, vervormingen, of mogelijke UV-schade. Vooral een achterlijk vraagt om aandacht, dit deel zal immers het meest klapperen. Inspecteer het hele oppervlak om een ​​beter inzicht te krijgen in de verandering van het zeil. Als onze zeilmakers dit doen kunnen zij u eventuele reparaties of upgrades in bijvoorbeeld de vorm van een re-cut aanbevelen.

6) Let op slijtageplekken

Evalueer het hele zeil op schavielen, scheuren en schade. Let op latzakken, lijkversterkingen, losse stiksels. Als er sprake is van schavielen, kijkt u of er een patroon te herkennen is. Als bekend is waarom bepaalde slijtage ontstaat, kunt u maatregelen nemen om dit te minimaliseren. Uiteraard adviseren wij u ook hoe u de schade in de toekomst kunt voorkomen. Heeft het zeil zaling- of scepterpatches op de juiste plek? Steekt er iets scherps uit aan uw mast?  Het kan zijn dat de zalingpatches zelf aan vervanging toe zijn. Deze zijn makkelijk te vinden en dienen ieder seizoen goed geïnspecteerd te worden. Wanneer deze doorgesleten zijn, kunnen ze eenvoudig worden vervangen. Met eenvoudige maatregelen is verder onheil te voorkomen.

herkennen slijtage zeilen quantumsailsnederland

7) UV is een sluipend probleem

Beoordeel het gehele zeil op UV-schade. Sommige blootstelling is normaal, belangrijk is om te begrijpen wanneer blootstelling zich tot een groter probleem heeft ontwikkeld. Bij twijfel helpen we u graag uw zeil te beoordelen. Voorkom gedurende het seizoen dat uw zeilen onnodige aan schadelijke UV wordt blootgesteld.

8) Check alle accessoires

Onderzoek alle accessoires op het zeil voor een juiste werking. Denk aan dieptestrepen, latkappen, leuvers, topplank, leechlijn en klemmen.

9) Beoordeel het doek zelf

Afhankelijk van de levensduur van het zeil is een bepaalde mate van veroudering normaal. Check hoe het laminaat zich houdt, of hoe stug het Dacron is. Bij spinnakerdoek let u ook op kleine gaatjes. Vaak zijn deze gaatjes nog eenvoudig te plakken. Door te beoordelen hoe het materiaal standhoudt versus de leeftijd van het zeil, krijgt u een beter inzicht in de resterende levensduur. Als uw zeilen nog zout zijn, is het verstandig deze af te spoelen (liefst direct na het zeilen op zoutwater). Het is verstandig om zeilen om de paar jaar professioneel te laten reinigen, zodat hardnekkig vuil verwijderd wordt.

10) tot slot het opbergen van uw zeilen

Vouw de zeilen pas op als ze droog zijn. De meeste zeilen vouw je best evenwijdig langs het onderlijk. Door het zeil bij het voor en achterlijk, parallel aan het onderlijk in evenwijdige slagen te vouwen.  Vouw de zeilen nooit op dezelfde vouw want dan treden hier op den duur beschadigingen op. het zeil gevouwen is kan het opgerold worden. Probeer dit niet te strak te doen, om breuken in de coating te voorkomen.

Berg zeilen op een veilige, droge plaats op zodat ze beschermd zijn tegen vocht, extreme temperaturen en ongedierte. De beste manier om uw zeilen op te slaan, is door ze op een plank op te bergen (houd het open uiteinde van de zak weg van eventuele muren voor een betere luchtcirculatie en om het moeilijker te maken voor een ongedierte om erin te komen).

Bij twijfel, kom langs in de zeilmakerij. Wij helpen u graag. En natuurlijk zorgt u gedurende het seizoen ook goed voor u zeilen. Lees verder.