• Marinaweg 12, 1361 AC, Almere, Netherlands
  • +31 (0)36 5369459
toerzeil Quantum Sails
COMFORTABEL ZEILEN MET
TOERZEILEN VAN QUANTUM SAILS

Toer Code Zero: is het een gennaker of genua?

De Toer Code Zero (A0) is afgeleid van het zeil dat is ontworpen voor de Volvo Ocean Race. De A0 (Code Zero) geeft uw schip een optimale voortgang bij lichte en matige wind met schijnbare windhoeken van bijna aan de wind tot ongeveer 120 graden. Met ons A0 ontwerp hebben wij het zeil ook voor de moderne toerzeiler toegankelijk gemaakt.

De toer code zero is meestal 70 tot 100% groter dan de fok. Het oppervlak is ongeveer 30% kleiner dat van een gennaker. Daarmee verbetert de code zero de lichtweereigenschappen van uw boot aanzienlijk en maakt het mogelijk om een rolgenua of een fok voor hun eigenlijke windbereik te optimaliseren. Deze kunnen, wanneer een A0 aan boord is, kleiner, robuuster en duurzamer worden uitgevoerd waardoor het niet langer een compromis is.

De A0 is de ideale oplossing voor jachten met niet overlappende voorzeilen. Het zeil vangt de druk op, op koersen waar een rolgenua of een fok het laat afweten zodra de wind lichter wordt. Hierdoor vaart uw boot op meerdere koersen optimaal.

toer code zero quantum sails
A0 Quantum Sails

“Dankzij de code zero kunnen we toe met een handzame rolfok. Bij weinig wind halen we bijna iedereen in met onze code zero. We kunnen veel langer doorzeilen zonder motor. Bij de haven hoeven we het zeil alleen maar in te rollen.”

Toer code Zero Quantum sails

Bovenaan de verlanglijst

Greven beveelt de Code  Zero aan aan andere toerzeilers, maar zegt dat het zeil zichzelf verkoopt.

“Vorig najaar heb ik een single-handed wedstrijd gevaren van meerdere dagen van de ene plaats naar de andere. Ik gebruikte de Code Zero bijna alleen bij lichte wind en kreeg veel positieve reacties van andere zeilers. ”

De veelzijdigheid van het zeil in combinatie met het gebruiksgemak brengt het met stip bovenaan op uw verlanglijst.

GEMAKKELIJK MET DE FURLER

De Quantum Code Zero voor toerzeilboten is een zeil dat makkelijk kan worden gezet met een rolsysteem. Een wedstrijd Code Zero is in de middenbreedte beperkt tot tenminste  75% van het onderlijk. De toerversie van het zeil kent deze beperkingen niet, waardoor de zeilmaker veel speelruimte krijgt in het ontwerp.

“Je kunt het middendeel van het zeil op 55% tot 75% van de onderlijklengte maken, waardoor je de Code Zero’s heel diep en erg vlak kunt maken,” zegt Quantum’s hoofd engineering en zeilontwerper Doug Stewart.

Veel toerzeilers worden afgeschrikt door grote spinakers of gennakers, vooral als er onderbemand of met onervaren gasten wordt gevaren. De Code Zero is zeer geschikt voor toeren omdat hij gemakkelijk op een furler kan worden geplaatst.  Het gebruiksgemak neemt hierdoor enorm toe “We merken dat mensen dit voorzeil meer zullen gebruiken dan alle andere op hun boot”, zegt Stewart.

Hoe en wanneer de Code Zero te gebruiken?

Het zeil kan worden gebruikt bij relatief kleine windhoeken in licht weer en ruime koersen met meer wind. “Dit zeil zal je op meer koersen gebruiken dan enig ander zeil aan boord”, aldus Stewart.

Rob Greven van het in Nederland gevestigde Spirit Yachting heeft in 2009 voor het eerst een Code Zero aan zijn zeilinventaris toegevoegd. “Ik was op zoek naar een zeil binnen mijn budget, gemakkelijk in gebruik en met goede prestaties. Bovendien moest het betrouwbaar zijn en geschikt voor verschillende koersen.”

Nu zegt hij, gebruikt hij het zeil op zijn Beneteau Oceanis 46 Spirit als hij  met klanten zeilt. Of met zijn bemanning, van korte dagtochten, tot de Rolex Fastnet-race en zelfs solo bij lange afstandwedstrijden

“We hebben geen grote genua, dus gebruiken we de Code Zero bij bijna aandewindse koersen in licht weer, afhankelijk van de wind, tot ongeveer 40 graden AWA. In het windbereik van zeven tot acht knopen is het mogelijk om zeven tot acht knopen bootsnelheid te maken. Zelfs met onze cruiser zijn dat uitstekende prestaties. ”

Greven zegt dat het zeil zelfs nuttig is bij een stevige wind van tussen 18 en 24 knopen bij een hoek van 160 tot 170 graden. “Ik kan met bijna geen roerdruk varen en houd goede controle.”

Vraag nu een offerte aan voor uw code zero. Of bel 036 5369459 voor advies

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Top