• Marinaweg 12, 1361 AC, Almere, Netherlands
  • +31 (0)36 5369459
quantum racing quantum sails contact
ZEILMAKERIJ IN ALMERE
AAN MARKERMEER EN SNELWEG A6

IQ TECHNOLOGY

INTELLIGENT ZEILONTWERP DOOR QUANTUM SAILS

Quantum Sails heeft een gepatenteerde methode voor zeilontwerp en productie: iQ Technology. Zo hebben wij het maken van zeilen naar een nieuw niveau gebracht. Voor alle ontwerpen zetten we deze methode in. Het productiedeel van iQ technology heeft betrekking op de productie van membraanzeilen.

Quantum’s iQ Technology is een volledig geïntegreerde benadering. Zo integreren wij in een gestandaardiseerd proces state-of-the-art ontwerp- en productiemethoden samen met het testen van zeilen op het water. De  zeilontwerper gaat aan de slag met de gegevens van u, uw vaargebied, ambities en bootspecifieke zaken.  Met behulp van geautomatiseerde 3D-modellering, complexe wiskundige berekeningen en virtuele testen beginnen Quantum-ontwerpers met het analyseren van elk element van de aerodynamische prestaties en structurele vereisten van een zeil. Nauwkeurige constructiespecificaties van het zeilontwerp worden vervolgens overgedragen aan het productieteam waar de zeilen worden gemaakt met behulp van nauwgezette fabricageprocedures met toleranties gemeten in millimeters. Op de meest veeleisende niveaus van de sport worden de prestaties verder geoptimaliseerd door rigoureuze, op-het-water validatie en verfijning.

fusion m iq technology quantum sails
Fusion m membraam wedstrijd grootzeil quantum sails

ZEILVORM

Met ons eigen 3D-ontwerpprogramma, de actuele specificaties van de boot, onze uitgebreide database met boot- en zeiltypen. Uw wensen en specifieke booteigenschappen worden het oppervlak en geometrie van het zeil gedefinieerd en een vorm van de mal gemaakt. Geavanceerde bewerkingstools zorgen voor de hoogste nauwkeurigheid en verfijning.zeilvorm iq technology quantum sails

AERODYNAMISCHE ANALYSE

Met behulp van een virtueel prototype van de zeilvorm en computational fluid dynamic (CFD) calculaties, berekenen en visualiseren ontwerpers de aerodynamische krachten, windhoeken & -snelheden en de verdeling van de luchtdruk aan elke kant van het zeil. De resulterende afbeeldingen en gegevens helpen de prestaties te voorspellen.

STRUCTURELE ANALYSE EN VEZELSTRUCTUUR

Door een  eindige elementenanalyse (FEA) bekijken Quantum-ontwerpers waar het zeil buigt en draait. Ook wordt gekeken naar de verdeling van de belastingen in het membraan. Het virtuele zeil is bevestigd aan een tuigmodel dat rekening houdt met de eigenschappen van het staand en lopend want en de longitudinale en transversale stijfheid van de mast. Gegevens verkregen door interne materiaaltesten worden aan de vergelijking toegevoegd om de effecten van verschillende vezelsoorten, hoeveelheden en de locatie te evalueren die leiden tot de ontwikkeling van een unieke  vezel layout.

Door de integratie van 3D-modellering, CFD en FEA kunnen ontwerpers verschillende elementen van het zeilontwerp beoordelen en verfijnen. Wat uiteindelijk leidt tot de optimale afmeting, vorm, structuur, vezeltype en vezellay-out van het eindproduct.

PRESTATIEOPTIMALISATIE

Wanneer er wordt samengewerkt met jacharchitecten / bootbouwers gebruiken de zeilontwerpers een Velocity Predictation Program (VPP) om de impact van een zeil op de bootprestaties in verschillende windomstandigheden te beoordelen. Aerodynamische en hydrodynamische prestaties worden aan elkaar gekoppeld, zo worden de romp en zeilen op elkaar afgestemd. De impact van tuigpositie, mastvalling, helling, roerhoek en andere variabelen kunnen worden gemodelleerd en geëvalueerd. Omgekeerd kunnen zeilvormen worden geoptimaliseerd voor de rompkenmerken van specifieke ontwerpen.

PRODUCTIE

De membraanzeilen van Quantum Sails zijn gebouwd in nieuwe, state-of-the-art productiecentra met behulp van technisch geavanceerde methoden die het bedrijf in het afgelopen decennium heeft ontwikkeld voor het lamineren en vormgeven van het membraan. Vaste procedures voor elk detail van het afwerkingsproces garanderen de hoogste niveaus van kwaliteit en betrouwbaarheid. Quantum Sails onderhoudt banden met industriële en academische partners over de hele wereld als onderdeel van haar streven naar voortdurende verbetering van de kwaliteit, consistentie en efficiëntie van de productie.

LAMINEREN

Het membraan is een laminaat dat is samengesteld uit een op maat gemaakt uniek vezelpatroon dat is ingeklemd tussen vellen van een zeer dunne Mylar-film. Quantum membraanzeilen zijn ontworpen met meer horizontale vezels in het basisweefsel dan die van andere zeilmakers, hierrdoor ontstaat een efficiëntere structuur die gemakkelijker te trimmen is dankzij een breder effectief windbereik, grotere duurzaamheid en betere vormvastheid.

Voor het produceren van het laminaat worden vezels op een basisfilm aangebracht in een uniek patroon exact volgens de ontwerpspecificaties. Tijdens dit proces worden overtollige lijm van de vezels verwijderd om verzadiging te voorkomen, broosheid te minimaliseren en de hoogste sterkte-gewichtsverhouding te bereiken. Nadat de bovenste film laag geplaatst is, wordt vacuüminjectie  gebruikt om de film rond de vezels te krimpen. De lagen worden vervolgens samengesmolten met behulp van infrarood warmte en met zes tot acht ton druk thermisch verlijmd. Dit gepatenteerde proces beperkt de lijm tot de dunste mogelijke laag en induceert polymerisatie – een “verknoopte” moleculaire structuur – die een membraan produceert dat vier tot vijf keer sterker is dan een laminaat dat is gehecht met een traditionele lijmmethode.

wedtrijd gennkaer Quantum sails

OPTIMALE ZEILVORM

Er is een enorme verbetering gerealiseerd ten opzichte van productiemethodes die door andere zeilmakers worden gebruikt. De zeilen van Quantum Sails worden eerst in panelen gelamineerd. Vervolgens wordt het definitieve membraan tot één stuk samengevoegd en gevormd. Waarbij eerst de voorlijkronding en de bolling zorgvuldig  tot op de millimeter wordt nagemeten. Verbeteringen in lamineer- en naadtechnieken hebben naadbreuken en delaminatie effectief geëlimineerd.

 

VERIFICATIE

Het Quantum Racing TP52 team dat jaarlijks deelneemt aan het 52 Super Series Circuit is een platform voor het testen en controleren van technologische vooruitgang. Dit racecircuit, met een professionele bemanning en meer dan 200 zeiluren per jaar, biedt de mogelijkheid om alle zeilconfiguraties te testen en te meten. Dit gebeurd in alle mogelijke wind- en zeecondities.  Zo worden op de meest gecontroleerde manier gegevens verzameld, prestatiedoelstellingen geverifieerd en kansen geïdentificeerd. Voor raceteams die de prestaties van hun Quantum zeilen willen maximaliseren, kan dit test- en verificatieproces worden gekopieerd, wat een bewezen voordeel oplevert.

De via iQ Technology verkregen kennis, ervaring en mogelijkheden worden toegepast bij het maken van alle Quantum zeilen. Onze investering in technologie wordt gedreven door onze ambitie om een betere zeilervaring te creëren voor alle klanten, op elk zeilniveau.

Meer weten? We leggen graag uit wat iQtechnology voor u betekent

Top