• Marinaweg 12, 1361 AC, Almere, Netherlands
  • +31 (0)36 5369459

Stormzeilen

Heb ik een stormfok of trysail nodig?

Een stormfok of trysail zijn de enige zeilen die u waarschijnlijk niet hoopt te gebruiken. Net als bij andere veiligheidsmiddelen zijn ze wel van belang om aan boord te hebben.
Quantum Sails ontwerpt alle stormzeilen op maat voor uw schip, aangezien juist bij stormzeilen een goede maatvoering van belang is. De beste materialen worden toegepast om het zeil duurzaam en betrouwbaar te maken. Stormzeilen worden met extra brede naden en extra stikrijen in elkaar gezet. Hoekverstevigingen worden groot uitgevoerd voor een gelijkmatige verdeling van de krachten.  Oversized geperste ringen in de hoeken worden afgewerkt met spectra banden.
Welke stormzeilen u nodig heeft hangt af van de zeilgarderobe aan boord en het vaargebied. Graag adviseren we wat de beste oplossing is voor bij u aan boord.

VEILIGHEID VOOROP

Veiligheid voorop, alleen een trysail of stormfok in de bakskist is geen garantie dat u met veel wind ook veilig bent. Probeer uw stormzeilen in de haven uit, kijk of u ze goed kunt aanslaan en alles duidelijk is zodat u niet voor verrassingen komt te staan als u ze echt nodig heeft. Als dit het geval is kunt u een stap verder gaan en ze proberen te hijsen als het hard waait om zo vertrouwd te raken met de zeilen in het geval dat u ze nodig heeft.

storm tuigage quantum sails
oranje stormfok Quantum sails

De internationale zeilorganisatie (Word Sailing voorheen ISAF) stelt een aantal eisen aan stormzeilen. Deze eisen zijn afhankelijk van de categorie waarin een wedstrijd valt. Via de site van de Noordzeeclub kunt u hier meer informatie over vinden. De meeste wedstrijden in Nederland vallen in categorie 4, dagwedstrijden, categorie 3 in de buurt van de kust, of categorie 2, wedstrijden van langere duur.

  • Categorie 4: u heeft een reefbaar grootzeil nodig en een werkfok die binnen de oppervlaktegrenzen moet blijven
  • Categorie 3: het oppervlak van uw grootzeil moet minimaal 40% gereefd kunnen worden. Ook moet u een werkfok hebben die binnen de oppervlakte grenzen blijft.
  • Categorie 2 of minder: een stormfok met een oppervlak binnen de maximumgrenzen en een trysail dat onafhankelijk van de giek kan worden gevoerd.

Aan de stormzeilen zijn aanvullende eisen gesteld, zoals het materiaal en een reflecterende kleur.

Een zwaarweerfok, stromfok, trisail of een extra rif. Wij kunnen u adviseren wat voor u de  passende oplossing is. De stormzeilen die we leveren voldoen aan de internationale regels

Top